Voimaantumispaikka Zona

Uutisia

Low FODMAP -ruisleipää herkkävatsaisille!

Posted on September 2, 2016 at 1:05 PMMikäli olet joutunut välttelemään ruisleipää sen aiheuttaman turvotuksen ja vatsakivun vuoksi, saatavilla on nyt vatsaystävällistä ruisleipää. Rukiin lisäksi leipä sisältää kauraa, kurpitsansiemenrouhetta, ruismallasuutetta, hiivaa, jodioitua suolaa ja merileväjauhetta. FODMAP-hiilihydraatteja on 40 % vähemmän kuin tavallisessa ruisleivässä. Nämä FODMAP-hiilihydraatit ovat terveyttä edistäviä - toimivat muun muassa hyvien bakteerien ravintona suolistossa - mutta aiheuttavat toisille voimakkaita suolisto-oireita.

Leipä on vähäsuolainen (0,7 g/100 g), runsaskuituinen (10 g /100 g), maidoton, laktoositon ja lisäaineeton. (Kannattaa testata myös Vatsaystävällinen Kaura ja Vatsaystävällinen Gluteeniton.)

 

Alla esimerkkejä runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävistä ruoka-aineista:

FRUKTOOSI: hunaja, glukoosi-fruktoosisiirappi, omena, päärynä, mango, vesimeloni, parsa, maa-artisokka, sokeriherne

LAKTOOSI: tavanomaiset maitovalmisteet lehmän, lampaan ja vuohen maidosta

FRUKTAANI ELI INULIINI: vehnä, ruis, ohra, sipulikasvit, maa-artisokka, persikat, vesimeloni

GALAKTAANI: palkokasvit (pavut, soijapavut, kidney-pavut, kikherneet, linssit), kerä- ja ruusukaali)

POLYOLIT: ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli. Joissakin kivellisissä hedelmissä esiintyy sorbitolia, kuten omenoissa, päärynöissä, aprikooseissa, luumuissa, nektariineissa ja avokadoissa. Mannitolia löytyy kukka-, parsa- ja keräkaalista, fenkolista, sienistä, herneistä ja vesimelonista.

 

Mikäli esimerkiksi kaalilajikkeet aiheuttavat turvotusta, kannattaa kypsentää niitä vaikkapa höyryttämällä. Käyttövalmiina ostettavat kikherneet, linssit ja pavut aiheuttavat monille vähemmän suolisto-oireita kuin itse keitetyt. Kivellisiä hedelmiä voi kokeilla syödä pienempiä määriä kerralla. Jos sipuli ja valkosipuli turvottavat, kokeile kuullottaa niitä öljyssä ja käytä sitten pelkkä sipulinmakuinen öljy ruoanlaitossa.

 

Categories: None