Voimaantumispaikka Zona

Uutisia

Karaistumista ja puhtia kirpakkaasta talviuinnista

Posted on October 30, 2020 at 3:10 PM

Talviuinnissa yhdistyvät koko kehon kylmäaltistus, kylmään sopeutuminen ja liikunta. Talviuinnilla tarkoitetaan meillä päin alle 10-asteisessa vedessä uimista, eli luonnonvesissä talviuintikauden pituus on ainakin kahdeksan kuukautta vuodesta. Kylmässä vedessä uimisen on perinteisesti uskottu olevan hyödyksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Tuoreessa tutkimuskatsauksessa selvitettiin talviuinnin mahdollisia terveyttä edistäviä ja haittaavia vaikutuksia.


Talviuinti saattaa nostaa kehon kykyä sietää erilaisia stressitekijöitä, eli tällöin keho karaistuu. Immuunipuolustukseen kuuluvien osatekijöiden - kuten tiettyjen valkosolujen ja interleukiinien -määrän on nähty kasvavan talviuimareilla, mikä viittaa kohonneeseen valmiuteen taistella tulehduksia vastaan. Tutkimuksissa esiintyikin 40 % vähemmän ylähengitystieinfektioita talviuintia säännöllisesti harrastavilla. Kylmässä vedessä tapahtuvan säännöllisen uimisen on havaittu edistävän sydämen ja keuhkojen kunnon kohentumista perusterveillä henkilöillä, kun taas  talviuintiin tottumattomille ja esimerkiksi korkeata verenpainetta tai sydänsairauksia poteville äkillinen koko kehon altistaminen kylmään veteen voi olla liiallinen terveysriski.


Talviuimarit kokivat mielialansa korkeammaksi, itsensä energisemmiksi, virkeämmiksi ja omaavansa paremman muistin kuin talviuintia harrastamattomat katsauksen tutkimuksissa. Myös nivelrikon, fibromyalgian ja astman oireisiin talviuimarit kokivat saavansa kylmässä vedessä uimisesta selkeää apua. Suomessa talviuintia harrastavat lähes kaikenikäiset; nuoret, opiskelijat, työikäiset ja seniorit. Lajin voi aloittaa esimerkiksi jatkamalla uintia kesän jälkeen läpi syksyn talvea kohti tai talvikaudella aluksi hyvin lyhyillä kastautumisilla. Kotona lämpimien suihkujen päättäminen kylmällä vedellä voi lisätä kylmään veteen sopeutumista. Jos kiinnostuksesi talviuintiin heräsi, mutta lajin sopivuus mietityttää terveytesi kannalta, keskustelethan ensin lääkärisi kanssa.

 
 

LÄHDE


 

Manolis, A.S., Manolis, S.A., Manolis, A. A., Manolis, T. A., Apostolaki, N. & Melita, H. 2019. Winter Swimming: Body Hardening and Cardiorespiratory Protection Via Sustainable Acclimation. Current Sports Medicine Reports. 2019 (18 ) 11: 401 - 415 doi: 10.1249/JSR.0000000000000653

 

Categories: None