Voimaantumispaikka Zona

Uutisia

Palautumisen 7 tasoa

Posted on February 14, 2021 at 2:45 PMTunnetko olosi joskus – tai usein - väsyneeksi, vaikka olisit nukkunut mielestäsi riittävästi? Syynä tähän voi olla, ettet ole palautunut jollakin elämäsi tärkeällä osa-alueella. Palautumista on nimittäin olemassa monta eri lajia ja fyysinen palautuminen on vain yksi niistä. Jotta tuntisimme olotilamme virkeiksi, energisiksi, aikaansaaviksi, oppimiskykyisiksi ja luoviksi, meidän tulisikin palautua monella tasolla.


1. Fyysinen palautuminen. Kehollinen palautuminen voi olla passiivista - kuten uni ja nokoset - tai aktiivista, kuten verenkiertoa ja liikeratoja kohentavat jooga, venyttely, liikkuvuusharjoitteet ja hieronta.

 

2. Mentaalinen palautuminen. Tauotatko työpäiväsi oikeasti virkistävillä asioilla, esimerkiksi jaloittelemalla tai pienellä kävelylenkillä raittiissa ulkoilmassa, kuuntelemalla musiikkia tai keskustelemalla leppoisasti hetken jostain ihan muusta kuin työstä kollegojesi kanssa? Yöaikaan mielensisäistä palautumistaan voi edistää kirjoittamalla ylös mielessä pyörivät ajatukset ja ideat, minkä jälkeen on helpompi nukahtaa uudestaan. Kannattaa varata paperia ja kynä yöpöydälle. Ja vielä parempi jos kirjoitat mahdollisia huoliasi ylös jo alkuillasta "huolivartin" aikana.

 

3. Aistien palautuminen. Kirkkaat valot, tietokone- ja älylaiteruudut, taustamelu ja monet päällekkäiset keskustelut – joko toimistossa tai Teamsissä – voivat ylikuormittaa aistejamme. Oletko lepuuttanut aistejasi ripottelemalla minuutin mikrovirkistyshetkiä päivääsi? Sinun tarvitsee vain sulkea silmät ja hengittää muutaman kerran tietoisesti sisään ja ulos. Iltaisin kannattaa kokeilla ”irrottautumista” erilaisista laitteista ja ideoida muuta tekemistä tai olemista.

 

4. Luovuutta herättävä palautuminen. Tämän tason palautuminen on erityisen tärkeä ongelmien ratkaisukyvyn ja uusien ideoiden syntymisen kannalta. Muistatko vielä sen tunteen, kun näit ensi kertaa aavan tunturialueen, myrskyävän meren tai kuulit vienosti solisevan metsäpuron? Kun päivittäin ihmettelet ympäristösi kauneutta – vaikkapa lähimmässä puistossa, joen rannassa tai kotipihallasi – tarjoat samalla itsellesi luovuuttasi nostattavan hetken. Taiteesta nauttiminen herättää myös omaa luovuuttasi. Oma työpiste kannattaakin sisustaa innovatiivisia ideoita herätteleväksi esimerkiksi itsellesi mieluisten paikkojen kuvilla tai sinua puhuttelevalla taiteella.

 

5. Emotionaalinen palautuminen. Tunneperäinen palautuminen tarkoittaa, että sinulla on enemmän aikaa ja tilaa ilmaista vapaasti tunteitasi ja vähemmän tarvetta miellyttää muita ihmisiä. Emotionaalinen palautuminen vaatiikin rohkeutta olla aito ja pyytää tarvittaessa apua.

 

6. Sosiaalinen palautuminen. Sosiaalisen palautumisen vaje syntyy usein silloin, kun emme erota meitä uuvuttavia ihmissuhteita niistä, joista saamme voimaa. Jotta palautuisit enemmän sosiaalisesti, ympäröi itsesi positiivisilla ja kannustavilla ihmisillä. Myös etätapaamisissa voi laittaa kameran päälle ja todella keskittyä ihmisiin, joille puhuu.

 

7. Henkinen palautuminen. Henkiseen ja hengelliseen palautumiseen sisältyy syvä kokemus johonkin kuulumisesta, hyväksytyksi tulemisesta ja jostakin perimmäisestä tarkoituksen tunteesta. Henkistä palautumista lisäävät esimerkiksi rukoilu, meditointi, jonkin yhteisön hyväksi toimiminen ja mieluisat harrastukset.


Eipä siis ihme, että pelkän unen avulla emme tunne itseämme kunnolla levänneiksi. Halutessasi voit laskea, kuinka monella palautumisen tasolla syömäsi ruoka voi olla osallisena. Minkälaista palautumista sinä kaipaisit eniten juuri nyt? 

Palautumisen eri lajeista voit lukea lisää tästä:

Dalton-Smith, S. 2021. The 7 types of rest that every person needs.

https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/

 

 

 

Categories: None