Voimaantumispaikka Zona

Uutisia

Oletko ruoan hotkija vai rauhassa nautiskelija?

Posted on April 20, 2021 at 8:15 AM

Kun syöt, hotkaisetko ruoan yleensä mahdollisimman nopeasti - vaikka mitään kiirettä ei olisi - ja kenties niin, että ajatuksissasi olet jossain aivan muualla ja mahdollisesti hieman liikaa syöden? Vai suuntaatko täyden huomiosi kulloiseenkin ateriointihetkeen; ruoan ulkonäköön, sen väriin, tuoksuun ja makuun sekä omaan nälän tai kylläisyyden tunteeseesi, ja syötyäsi tunnet olosi sopivan kylläiseksi ja tyytyväiseksi?


Tietoinen syöminen (mindful eating) tarkoittaa keskittymistä ateriaan tai syömiseen eli yksinkertaisesti ruokailuhetken rauhoittamista niin, että pystyy olemaan tietoinen jokaisesta suupalasta ja siemauksesta. Näin ehdit huomata kylläisyyden tunteen muodostumisen ja nauttia ruoasta kaikin aistein. Kun olet syödessäsi tietoisesti läsnä meneillään olevassa hetkessä, saatat yllättyä, miten erilaiselta sekä syöminen että olotila aterioinnin jälkeen tuntuu! Tietoinen syöminen onkin erinomainen tapa harjoitella tässä hetkessä olemista ja siitä nauttimista.


Alla muutama vinkki tietoisen syömisen kokeilemiseen.


1. Pysähdy ennen syömisen aloittamista. Hengitä sisään ja ulos muutaman kerran. Voit nimetä edessäsi olevat ruoka-annokset ja ruokajuoman mielessäsi.


2. Tee kaikki aterian aikaiset toimet hitaasti. Varaa aikaa jokaisen toimenpiteen suorittamiseen ja pane merkille omat kokemuksesi siitä, samalla kun teet näitä toimia.


3. Kun kohotat haarukkasi tai leikkaat lihaa, kalaa tai kasviksia, pane merkille, miltä se tuntuu.


4. Kun laitat palan ruokaa suuhusi, pysähdy hetkeksi ennen kuin alat pureskella. Havainnoi ruoan makua ja koostumusta, ikään kuin maistaisit kyseistä ruokaa ensimmäistä kertaa.


5. Pureskele ruokasi huolellisesti. Voit hidastaa syömistäsi laskemalla ruokailuvälineet käsistäsi jokaisen suupalan välillä tai muutaman kerran ruokailusi aikana.


6. Aterioidessasi vedä säännöllisin väliajoin tietoisesti syvään henkeä, jotta muistaisit palata kehoosi ja tarkistaa, kuinka täynnä vatsasi on.


7. Tuleeko mieleesi tiettyjä ajatuksia tai tunteita aterian aikana? Jos näin tapahtuu, pane myös ne merkille.


8. Kiinnitä huomiota olotilaasi lopettaessasi ateriointisi.Ruokailetko yleensä jonkun ystävän tai kumppanin kanssa? Vai syötkö useimmiten yksin? Voi olla mielenkiintoista tarkkailla mieltäsi ja tuntemuksiasi, kun syöt vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ja kun syöt yksin. Näitä syömisen aikana ilmeneviä ajatuksia ja tunteita voi kirjoittaa itselleen myös ylös. Kokeile halutessasi myös ruokailla tai juoda teetä täydessä hiljaisuudessa.


Tietoisesti syömällä opimme tiedostamaan paremmin syömämme ruoan määrän ja laadun sekä saamme mahdollisuuden aistejamme hivelevään rauhoittumisen hetkeen.Lue lisää: Cheung, L. & Nhat Hanh, T. 2013. Maistele ja nauti. Tasapainoiseksi tietoisen syömisen avulla. Basam Books Oy. Helsinki.

 Categories: None