Voimaantumispaikka Zona

Uutisia

Hehkuvat ruokavärit lautasillamme

Posted on October 5, 2021 at 4:25 PM


Nyt kun luonto on hemmotellut meitä voimauttavilla ruskaväreillään, voisimmekin huomioida, minkälaisella värikimaralla hellimme itseämme aterioidessamme. Kasvisten, marjojen ja hedelmien lisääminen ruokavalioon parantaa selkeästi sen laatua; saamme niistä terveydelle välttämättömiä suojaravintoaineita sekä flavonoideja ja kylläisyyttä ylläpitävää ja suolistobaketeerien rakastamaa ravintokuitua, mutta vähän kilokaloreita. Alla vinkkilistani hehkuvien ruokavärien lisäämiseen lautaselle. Onko jokin näistä jo suosikkisi tai haluaisitko lisätä siihen jonkun oman oivalluksesi?


Satokauden herkut. Nyt sesongissa ovat esimerkiksi päärynät, omenat, satsuma, puolukka, raitajuuri (kokeile raakaraasteena tai viipaloituna), eri kaalilajikkeet ja kurpitsat.


Paahdetut uunijuurekset. Paloittele reilun kokoisiksi paloiksi porkkanaa, bataattia, punajuurta, keltajuurta, lanttua, ruusukaalta tai kukkakaalta. Mausta ensin juurekset vaikka pippurilla, tuoreella tai kuivatulla timjamilla, rosmariinilla tai rakuunalla, ja lisää niihin vasta sitten öljyä. Paista 200 C:ssa 25 - 30 min, kääntele kerran. Kasvikset kuten kesäkurpitsa, sipuli ja paprika tarvitsevat vähemmän aikaa, noin vartin. Varaa 4 hlölle noin kilo juureksia ja kasviksia.


Voimakas väri. Mitä vahvempi väri, usein sitä enemmän suojaravintoaineita. Valitse punakaalta, pinaattia, lehtikaalta, mustakaalta ja mangoldia. Syö sellaisenaan tai kypsennä kevyesti esimerkiksi kattilassa höyrytysritilässä ja nauti rypsi- tai saksanpähkinäöljyn (omega3-rasvahappoja) ja viinietikan/limettimehun kanssa.


Punaiset, keltaiset ja vihreät paprikat. Punaiset ja keltaiset paprikat sisältävät enemmän C-vitamiinia kuin vihreät paprikat, ja punaiset paprikat enemmän karotenoideja kuin keltaiset ja vihreät.


Eriväriset marjat. Puuron päälle, jogurtti- ja rahka-annoksiin tai salaattiin tyrniä, mustikkaa, punaherukkaa, mustaherukkaa ja mansikkaa. Eri marjoissa on erilainen ravintoainekoostumus.


Punajuuri- ja lehtikaalihummus (itsetehty tai valmis). Leivän päälle tai kurkun, retiisin, fenkolin ja kirsikkatomaattien dippaamiseen. Hummuksesta saat palkokasveja (kikherneitä ) erittäin maistuvassa muodossa.


Tuoreita yrttejä. Lisää (punaista) basilikaa, viinisuolaheinää, persiljaa, sitruunamelissaa tai korianteria leivän päälle, salaatteihin, lämpimään ruokaan myös ennen tarjoilua.


Kasvikset ensin. Täytä ensin puolet lautasesta kasviksilla ja lisää sitten vasta muu ruoka.


Joka aterialla jotain kasvista. Nauti joka ruoalla ja välipalalla vaihdellen eri kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Lastaa aamu- tai iltapalaleivät kasviksilla.


Korvaa lihaa kasviksilla. Korvaa puolet lihasta juureksilla ja palkokasveilla tai kasvisproteiinivalmisteella (tofu, tempe, quorn, nyhtökaura, härkis), Testaa jokin kiinnostava kasvisruokaresepti.

 


Ja jos värit eivät ole sinun juttusi, nautit varmasti makujen sinfoniasta lautasellasi lisättyäsi siihen monipuolisesti juureksia ja lehtivihanneksia.

 


Categories: None